Hvad er NLP?

Hvad er NLP?

En del spørger: “Hvad er NLP? og “Hvad laver NLP Huset? ” NLP er helt kort fortalt en psykologisk retning, der har sin oprindelse i begyndelsen af 1970´ erne i USA.  NLP står for Neuro Lingvistisk Programmering.

  • Neuro , fordi den bygger på en viden om vores nervesystem og hjernen.
  • Lingvistisk , fordi den arbejder med vores sproglige forståelse.
  • Programmering , fordi den psykologiske retning antager, at vi ved hjælp af indre billeder og lyde, indre dialog og fornemmelser så at sige “programmerer” os selv til at være enten ressourcefyldte eller drænede for energi, glade eller deprimerede osv. Og også fordi vi gennem enkle teknikker kan “omprogrammere” os selv.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev for at få en introduktion til NLP i 4 lette trin. Du vil herefter forstå, hvordan du giver slip på negative tanker og følelser.

Læs om vores mange uddannelser: NLP Practitioner, NLP Business Practitioner, NLP Coach Practitioner, NLP Master Coach og NLP Psykoterapeut.

NLP i NLP Huset

I NLP Huset giver vi de kommunikations- og forandrings-teknikker videre, der er blevet udviklet i USA siden 1970´erne. Vi uddanner både coaches og psykoterapeuter, men vi ser også at mange almindelige velfungerende mennesker vælger en NLP uddannelse.

Afhængig af hvilken NLP uddannelse, du eventuelt vælger, vil der være fokus på noget forskelligt, men helt generelt vil du få mulighed for at arbejde med:

● Personlig udvikling
● Muligheden for at blive afklaret og forfølge dine drømme
● Forudsætningerne for bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv.
● At få styrket din personlige kommunikation
● Bedre forudsætninger for at samarbejde med andre.
● Muligheden for at finde ind til positive tilstande, der gør dig i stand til at træffe gode
beslutninger for dig selv
● Bedre forudsætninger for at lede andre

Tag et kig på vores blog for at se nogle af vores kursisters historier.

Læs om vores mange uddannelser: NLP Practitioner, NLP Business Practitioner, NLP Coach Practitioner, NLP Master Coach og NLP Psykoterapeut.

Historien bag NLP

NLP blev skabt i begyndelsen af 1970´erne af sprogforskeren John Grinder sammen med denpsykologistuderende Richard Bandler. De besluttede at undersøge, hvordan succesfulde terapeuter bærer sig ad med at hjælpe andre til at skabe en positiv forandring.

Grinder og Bandler udvalgte terapeuterne Virginia Satir (familieterapi), Fritz Perls (gestaltterapi) og Milton Erickson (hypnoterapi) til at skabe en række praktiske værktøjer, der kunne hjælpe mennesker med at skabe en forandring og samtidig kommunikere respektfuldt og effektivt.

Sproglige mønstre og tanker
Grinders fortjeneste var først og fremmest studiet af de sproglige mønstre, som NLP er så rig på. Brandler var den, der undersøgte, hvad vores tanker består af, og hvordan vi kan påvirke vores oplevelse ved at ændre måden, hvorpå vi tænker.

At involvere hele kroppen ved personlig udvikling
Robert Dilts var elev af Bandler og Grinder og har forsket i og udviklet NLP i mange år. Dilts har bl.a. Udviklet en række teknikker, der på en gang er både stærke og enkle. Teknikker, der hjælper mennesker til at finde ind til sig selv, dvs. Arbejde på identitetsplan. Meget af dette foregår som “gulvarbejde”, dvs. At man bevæger sig rundt på gulvet med kroppen i teknikkerne.
Allerede tidligt i NLP´s historie fandt man frem til, at de fleste mennesker oplever tid lineært, med fortiden i den ene retning og fremtiden i den anden. Tad James tog opdagelsen til sig og forfinede teknikken til en særlig tidslinje-terapi, hvor man bruger sin indre oplevelse af tid sammen med sin underbevidsthed til at se og forfølge sine mål.

NLP i fremtiden

NLP udvikler sig til stadighed og er i sit grundlag skabt ved at studere velfungerende mennesker og lære af deres tankemønstre. Lige nu skriver vi på en bog om NLP, der tager udgangspunkt idet senmoderne menneskes virkelighed. Formålet er at bruge vores mangeårige erfaring til at
løfte NLP op til et nyt niveau: NLP 2.0.

NLP forudsætninger

Gennem arbejdet med hundredevis af klienter opdagede de første NLP terapeuter, at teknikker havde den største effekt, når terapeuten arbejdede ud fra nedenstående grundantagelser (forudsætninger). I dag er NLP forudsætningerne integrerede i de fleste skolers NLP uddannelser og udgør dermed et vigtigt værdigrundlag for forandringsarbejdet. Det gælder også
for NLP Huset:

1. Vi oplever ikke verden, som den er – vi oplever en Model af Verden
2. Respekt for andre menneskers Model af Verden
3. Det er mig, som styrer mit sind og dermed mine resultater
4. Der eksisterer ikke fiaskoer, kun feedback
5. Betydningen af kommunikation viser sig i den respons, du får
6. Der er en positiv hensigt bag enhver adfærd
7. Mennesker har alle de ressourcer, de skal bruge, for at nå deres mål
8. Fleksible mennesker og organisationer har et fortrin fremfor mindre fleksible
9. Modstand er et tegn på utilstrækkelig rapport (tillidsfuld kontakt/”kemi”)
10. Enhver situation indeholder flere valgmuligheder. Hvis noget ikke virker, så gør noget
andet.

Referenceliste

Vi har gennem årene haft deltagere fra bl.a. Coloplast, Novo, FTF-A, Astra, Lundbeck Hewlett Packard, Dansk Industri, BDO Scanrevision, Nets, Amcor Flexible, Post Danmark, DSB, SAS, 3M, ISS Data, Spar Nord Bank, Dong Energy, Statoil, Miljøstyrelsen, Zoo, Brd. Dahl, Berlingske,
Scandic Hotel, Miljøministeriet samt en lang række kommuner, regioner m.fl.

Læs historier på bloggen eller tilmeld dig nyhedsbrevet for at få mere viden  om hvad er NLP

Mød vores undervisere

Jonathan Juel

Underviser på NLP- og coachuddannelserne og er gruppeterapeut og facilitator på forskellige forløb.

Kasha Hansen

Underviser og superviserer på NLP Psykoterapeut uddannelsen og tilbyder individuel coaching og terapi.

Lene Bredahl Schroll

Partner, sociolog, NLP Bus. Master Trainer og NLP Psykoterapeut (MPF). Ekspert inden for HRM, facilitering, gruppeprocesser, organisation og ledelse. 

Liselotte Hjorth

Underviser på NLP,  coach,  mindfulness og psykoterapeut uddannelserne og er supervisor for de psykoterapeutstuderende.

Ove Schroll

Partner, psykolog (aut.) og NLP Master Trainer. Ekspert inden for NLP psykoterapi, coaching og organisationspsykologi.