
Har du nogensinde stået ved en skillevej i dit liv og haft svært ved at beslutte, hvilken vej du skulle gå? Eller måske har du sat dig et mål, men haft svært ved at finde motivationen til at nå det? I sådanne situationer kan svaret ofte findes ved at kigge indad og blive bevidst om dine værdier. Vores værdier er de dybeste ting, der betyder noget for os, de abstrakte idealer og kvaliteter, som vi stræber efter i vores liv.
At kende sine værdier er fundamentalt for vores personlige udvikling. De fungerer som et indre kompas, der guider vores valg og handlinger. Sammen med vores overbevisninger er vores værdier med til at forme vores identitet og er en stærk drivkraft for vores motivation. De påvirker, hvad vi vælger at beskæftige os med, hvem vi omgås, og de ting, vi omgiver os med. Kort sagt er værdierne det, der får os op af stolen om morgenen.
Hvordan formes vores værdier?
Vores værdisystem udvikles gradvist gennem vores liv, primært i vores opvækst. Vores erfaringer, vores familie, skolen, venner, den geografiske og økonomiske kontekst, medierne og den historiske tid, vi vokser op i, spiller alle en rolle i formningen af vores værdier.
Tænk for eksempel over din egen familie. Hvilket værdisæt prægede dit hjem? Hvilke holdninger havde dine lærere? Hvilke værdier var fremherskende i din vennekreds? Og hvordan har den tid, du er vokset op i, påvirket dine værdier? Selv tilsyneladende små ting som reklamer kan afspejle og påvirke de værdier, der er i samfundet.
Hvorfor er det vigtigt at kende sine værdier?
Når vi er bevidste om vores værdier, bliver det lettere for os at forstå vores egne bevæggrunde. Vi får en klarere fornemmelse af, hvad der virkelig er vigtigt for os, og det gør os bedre i stand til at sætte mål, der stemmer overens med det, vi dybest set ønsker.
Forestil dig en kvinde, der sætter sig som mål at løbetræne flere gange om ugen for at “komme i form”. Men ugerne går, og hun kommer aldrig rigtig i gang. Måske er “at komme i form” ikke en værdi, der er stærk nok for hende. Da hun i stedet beslutter sig for at løbetræne for at “se godt ud” – en værdi, der har en højere prioritet for hende – finder hun pludselig motivationen og tiden til træningen. Som regel finder vi tid til det, der virkelig er vigtigt for os.
Personlige og abstrakte
Det er vigtigt at huske, at vores værdier er dybt personlige. Ord som “frihed,” “tryghed,” og “udvikling” kan lyde ens, men de kan have vidt forskellig betydning fra person til person. I samarbejdsrelationer eller i et parforhold kan det derfor være meget værdifuldt at afklare den individuelle betydning af det, der er vigtigt for parterne. Hvis I begge siger, at “frihed” er vigtigt, hvad betyder det så konkret for jer hver især? Og hvor højt prioriterer I “frihed” i forhold til andre værdier som “tryghed” eller “troskab”?
Desuden er værdier ofte knyttet til specifikke områder af vores liv – de er sandsynligvis forskellige i vores parforhold, vores arbejde, vores boligindretning og vores fritidsinteresser.
Se her Lene Bredahl fortælle om værdier og værdiarbejde
Praktisk arbejde med NLP
I NLP er arbejdet med værdier et vigtigt redskab, og som NLP-uddannet kan man blandt andet arbejde med at hjælpe folk med at:
- Finde deres værdier: Afklare, hvad der dybest set er vigtigt for dem.
- Prioritere deres værdier: Forstå, hvad der er vigtigst i forskellige kontekster.
Øvelse: Prioritering af dine værdier
Vil du gerne blive klogere på det, der er vigtigt for dig? Her er en simpel øvelse, du kan prøve:
- Vælg et livsområde: Start med at vælge et område af dit liv, som du gerne vil undersøge dine værdier inden for (f.eks. arbejde, parforhold, fritid, personlig udvikling). Brainstorm derefter alt, hvad der er vigtigt for dig i forhold til dette område. Spørg dig selv: “Hvad er vigtigt for mig i mit arbejde?” “Hvad er ellers vigtigt?” Skriv en liste over alle de ord og udtryk, der dukker op.
- Prioritér dine værdier: Nu skal du begynde at prioritere din liste. Forestil dig, at du kun kan få én af dine værdier opfyldt. Hvilken ville du vælge? Og hvilken ville så være nummer to på listen? Fortsæt på denne måde, indtil du har en prioriteret liste. Du kan for eksempel spørge dig selv: “Hvis jeg allerede har [A], er [B] eller [C] så vigtigst?” eller “Hvis jeg har [A], hvordan ville det så være, hvis jeg ikke kunne have [B], men kun [C]?”
- Skriv din prioriterede liste: Skriv nu din endelige liste med den vigtigste øverst, derefter den næstvigtigste og så videre.
Lær mere
Hvis du er interesseret i at dykke dybere ned i dette arbejde og lære, hvordan NLP kan bruges til at skabe et liv i overensstemmelse med det, du finder allervigtigst, så kig på vores NLP Practitioner uddannelse.
Afsluttende tanker
Vi håber, at denne introduktion har givet dig en forståelse for vigtigheden af at vide, hvad der er vigtigt for dig. Når du lever i overensstemmelse med det, oplever du typisk mere mening, motivation og tilfredshed i dit liv. Tag dig tid til at reflektere over, hvad der virkelig betyder noget for dig – det er en investering i din egen trivsel og personlige udvikling. Et godt tip er at kigge på de valg, du træffer i hverdagen. Afspejler de det, der er vigtigst for dig? Hvis ikke, er det måske tid til at justere kursen.
FAQ
Hvad er forskellen på værdier og mål?
Mål er specifikke resultater, vi ønsker at opnå. Værdier er de underliggende principper og idealer, der driver os mod disse mål. Begge dele bør ideelt set være i overensstemmelse med hinanden for at føles meningsfulde og motiverende.
Kan mine værdier ændre sig over tid?
Ja, absolut. De kan udvikle sig og ændre sig i takt med vores livserfaringer, vores personlige vækst og de forskellige faser, vi gennemgår i livet.
Hvad sker der, hvis mine handlinger ikke stemmer overens med mine værdier?
Hvis der er et stort misforhold, kan det føre til følelser af frustration, utilfredshed og manglende mening. At leve i overensstemmelse med det, der er vigtigt, er essentielt for din psykiske velvære.
Hvordan kan jeg bruge mine værdier til at træffe beslutninger?
Når du står over for et valg, kan du overveje, hvilken mulighed der bedst stemmer overens med det, du finder vigtigst. Dette kan hjælpe dig med at træffe beslutninger, der føles rigtige og autentiske for dig.
Kilder
Rokeach, M. (1973). The Nature of Human Values. Free Press.
Schwartz, S. H. (1992). Universals in the content and structure of values: Theoretical advances and empirical tests in 20 countries. In M. Zanna (Ed.), Advances in experimental social psychology (Vol. 25, pp. 1-65). Academic Press.
Hitlin, S. (2003). Values as the core of personal identity: Drawing links across levels of analysis. Social Psychology Quarterly, 66(2), 118-147.
Sagiv, L., & Schwartz, S. H. (2007). Cultural values in organisations: Insights for 21 countries. Journal of International Business Studies, 38(7), 1087-1105.