Ankerkollaps og NLP

Ankerkollaps

Ankerkollaps-teknikken er særligt nyttig til håndtering af fobier, angst og andre stærke følelsesmæssige reaktioner, der hindrer et menneske i at fungere normalt. Ved på denne måde at kollapse et negativt anker med et positivt anker i forskellige områder af livet, kan klienten opleve større følelsesmæssig kontrol og større livsglæde.

Denne teknik illustrerer, hvordan NLP kan anvendes til at håndtere og transformere følelsesmæssige tilstande gennem strategisk brug af ankring. Det er et kraftfuldt værktøj til personlig udvikling og terapi. Det kræver dog en del træning, før processen kan gennemføres med sikkerhed og med et positivt resultat hver gang.

Udfordringen er, at processen ikke har en sikker effekt, hvis den udføres mekanisk efter en opskrift eller et skema. Der er brug for løbende observation (kalibrering) af personens tilstand, så processen undervejs kan finjusteres i forhold til, hvordan personen reagerer undervejs.

Med lidt øvelse kan processen udføres på en selv, og over tid kan forståelsen af principperne i ankring lede til en større grad permanent ressourcefulde tilstande, da man kan lære sig at inkorporere nogle overordnede metatilstande i sin måde at være i verden på. Det kan skabe en høj grad af modstandsdygtighed over for stress og andre negative påvirkninger udefra og samtidig skabe en høj grad af modstandsdygtighed over for negative tilstande skabt af en selv, f.eks. via negative tanker og begrænsende overbevisninger.

 

Ankerkollaps trin-for-trin

Her er en trin-for-trin gennemgang af, hvordan ankerkollaps-teknikken fungerer:

1. Identificer det negative og et positive anker

Først identificeres to ankre:

Negativt anker: Dette er en specifikt stimulus, der udløser en uønsket følelsesmæssig tilstand eller reaktion hos klienten. For eksempel frygten ved tanken om at tale til en større forsamling.

Positivt anker: Dette er en stimulus, der fremkalder en stærk, positiv følelsesmæssig tilstand, ideelt set en, der er diametralt modsat den negative tilstand. For eksempel, en følelse af selvtillid eller glæde.

2. Etablér det positive anker

Klienten hjælpes med at etablere et stærkt positivt anker. Dette kan være ved at genkalde sig en tidligere positiv oplevelse, hvor personen følte den positive følelse intensivt. Derefter forbinder klienten denne følelse med en specifikt, stimulus, f.eks. en berøring, en bevægelse, en lyd eller ord. Eller endnu bedre, en kombination af disse. Der etableres evt. flere positive ankre i kombination med det første. Dette kaldes at ”stable ankre”. Det er vigtigt, at den specifikke stimulus, der kobles sammen med de forskellige positive tilstande, er den samme, så alle de positive tilstande kan udløses samtidigt og dermed forstærke hinanden.

3. Kollaps ankrene

Samtidig med, at det negative anker forsigtigt udløses – fx ved at tænke kort på det, der udløser ankret – aktiveres det positive anker. Det er afgørende at udføre dette trin sådan, at den negative følelse på ingen måde og på intet tidspunkt bliver overvældende. Den negative tilstand må på intet tidspunkt blive tilnærmelsesvis så stærk, som tilstanden i det positive anker.

4. Integration af oplevelsen

Det positive anker holdes i noget tid efter, at den negative følelse er begyndt at aftage. Tanken er at lade den positive tilstand “overskrive” eller neutralisere den negative følelsesmæssige tilstand. Denne proces kan gentages flere gange for at styrke forandringen.

5. Test resultatet

Til sidst testes effekten af processen ved at aktivere den trigger, der før udløste den negative tilstand. Det ultimative mål er, at den tidligere negative tilstand er blevet fuldstændig neutraliseret af den positive tilstand. I en overgangsfase er den negative tilstand måske blot blevet stærkt reduceret.

Video med demonstration af teknikken ankerkollaps

Cand.psych.aut. og psykoterapeut Ove Schroll demonsterer her ankerkollaps-teknikken. Sessionen foregår som “blind coaching”, hvor klienten (her Lene Bredahl) ikke fortæller, hvad problemet handler om.
Hvis du ikke ser videoen herunder, skal du tjekke, om du har husket at acceptere cookies eller om en låsning ikke tillader, at du ser den (tjek i Indstillinger).

Ankerkollaps kort fortalt

Deltagere på NLP Practitioner uddannelser lærer at lave ankerkollaps i løbet af uddannelsen, og uddannede NLP Psykoterapeuter bruger teknikken, hver gang de støder på negative og uhensigtsmæssige tilstande hos deres klienter.

Se flere videoer på NLP Husets kanal på Youtube.com

Del denne blog:

Tidligere artikler

Tilmeld dig til vores nyhedsbrev