Forebyg eller reparer på konflikter – et råd til stærkere relationer

konflikt

Vi har alle prøvet at have konflikter med andre mennesker. Det kan være i nære relationer som parforhold, venskaber, familie eller på arbejdspladsen. Ofte opstår en konflikt, når noget er gået i stykker i den følelsesmæssige forbindelse mellem to mennesker. Det, der tidligere føltes naturligt og ubesværet, bliver pludselig svært, anspændt eller præget af misforståelser. Det ser vi særligt tydeligt i parforhold, hvor følelserne er dybe og sårbarheden stor.

Det spændende – og vigtige – er at se på, hvordan man kan forebygge konflikter, men også hvordan man kan reparere relationer, når noget er gået skævt. Det kræver både indsigt, vilje og nogle gange også støtte udefra.

Et eksempel: Et brudt parforhold

Forestil dig et par, der er gået fra hinanden. Måske var der uoverensstemmelser, der blev uløste, følelser der blev overset, eller behov der ikke blev mødt. Når mennesker går fra hinanden, stopper det følelsesmæssige drama ikke nødvendigvis – især ikke hvis de har børn sammen. I sådanne tilfælde er det ikke blot en mulighed, men et behov, at man som to voksne mennesker finder en måde at genopbygge kontakten og samarbejdet på.

Det første og vigtigste skridt er at finde en følelsesmæssig løsning. Det handler ikke om at finde ud af, hvem der havde ret, eller hvem der gjorde hvad. Det handler om at forstå hinanden som mennesker og anerkende hinandens historier. Et stærkt princip her er tanken om, at “der er aldrig nogen, der er forkerte.” Alle har en historie, en baggrund og nogle følelser, der giver mening i deres liv. Det gælder også en tidligere partner – eller en nuværende, vi er i konflikt med.

Overvej engang, hvad der sker, hvis vi taler dårligt om andre. Hvem gør vi dem til? Når vi nedgør andre, skaber vi ofte skam og følelsen af at være forkert – ikke blot i den andens oplevelse, men også i vores egen fortælling. Og det gør det sværere at genetablere tillid og kontakt.

Råd til at forebygge konflikter

Vil du gerne bevare en god relation – fx til din kæreste, ægtefælle, ven eller kollega – så start med nysgerrighed. Stil spørgsmål som:

  • “Hvad er det, du gerne vil opnå?”

  • “Hvad er vigtigt for dig i den her situation?”

Når du spørger åbent og oprigtigt, inviterer du til dialog i stedet for afstand. Det gør det muligt at forstå hinandens intentioner og værdier – og det giver ofte en helt ny kontaktflade i relationen.

Det giver dig samtidig mulighed for at udtrykke dine egne behov og intentioner – uden at anklage eller dømme. Det er ikke altid let, men det er effektivt.

Og husk: Disse spørgsmål er lige så brugbare, når du forsøger at genetablere en god relation, som når du prøver at forebygge konflikter.

NLP som støtte i konflikthåndtering

En tilgang, der kan give dig konkrete redskaber og en dybere forståelse af relationer, er NLP – Neuro Lingvistisk Programmering. NLP handler i sin kerne om, hvordan vi kommunikerer – både med os selv og med andre – og hvordan vi kan ændre uhensigtsmæssige mønstre.

Når det kommer til konflikter, tilbyder NLP en række værktøjer og indsigter, som kan være utroligt virksomme:

  • Perspektivskift: NLP arbejder med teknikker, hvor man ser situationer fra både sit eget, den andens og en neutral observatørs perspektiv. Det giver en dybere forståelse og medfølelse – noget der ofte mangler midt i en konflikt.

  • Sprog og betydning: Ofte ligger konflikten i det, vi tror, den anden mener. NLP hjælper med at udforske og nuancere sproget, så vi får fat i den egentlige intention bag ordene.

  • Ankring og ressourcearbejde: NLP kan hjælpe dig med at finde ro og adgang til egne ressourcer, når du er i konflikt eller føler dig følelsesmæssigt overvældet. Det giver et langt bedre grundlag for at møde den anden respektfuldt.

  • Relationel klarhed: Gennem NLP lærer du at blive tydelig på dine egne værdier og grænser – og samtidig være nysgerrig på andres. Det er essentielt i både forebyggelse og reparation af relationer.

Har du lyst til at blive klogere på relationer og fx forstå og arbejde med parforhold professionelt? Så overvej vores NLP Psykoterapeutuddannelse, hvor du blandt andet lærer at arbejde med konflikter, kommunikation og relationel udvikling.

Ove Schroll og Lene Bredahl
partnere og undervisere

konflikt

Mød vores undervisere

Tilmeld dig til vores nyhedsbrev