Eksistentielle kriser er helt almindelige

Eksistentielle kriser

En eksistentiel krise kan give dig perioder, hvor alt føles meningsløst. Det er et helt normalt træk ved det at være menneske, at vi kan opleve meningsløshed, håbløshed eller tomhed engang imellem. Især hvis vi er i en situation, hvor vores job, familieliv eller liv i det hele taget ikke giver mening.

Hvis vi oplever et tab, kan det give os følelsen af meningsløshed. Det kan være alt fra en fyring, en skilsmisse, et dødsfald, alvorlig sygdom eller perioden midt i livet, hvor alt det, du drømte om, måske er indfriet. Du kan også opleve meningsløshed, hvis du er stresset.

Det er helt grundlæggende for os mennesker, at vi søger en mening i vores tilværelse. Hvis du ikke oplever, at der er en mening med tingene, vil du højst sandsynligt blive frustreret og få forskellige psykiske – og måske også fysiske – symptomer. Der er mindst ti måder, det kan vise sig på. Følelsen af meningsløshed er en af måderne.

De fleste mennesker har et sug efter at forstå sig selv og det, der sker. Især når der sker ting, der gør ondt og opleves som meningsløse. Her i artiklen fortæller jeg mere om en række eksistentielle grundvilkår – og hvordan du finder ud af, om du er (eller har været) i eksistentiel krise. Men først en lille øvelse:

En øvelse i at opdage gaven i krisen

Hvis du selv har oplevet en periode med meningsløshed (måske en krise), vil jeg opfordre dig til at lave denne øvelse:

Tænk på en periode tidligere i dit liv, hvor du troede, du ville snuble og miste fodfæste i din tilværelse, men alligevel fik du det bedre på et senere tidspunkt:

  • Hvad hjalp dig?
  • Hvilken mening tillage du siden da perioden?
  • Hvilke aspekter af denne oplevelse har hjulpet dig til at udvikle dig som menneske? Med andre ord: Hvilken mening tilskriver du oplevelsen i dag?

Meget ofte vil du finde frem til ressourcer eller styrker, du havde i dig selv undervejs i din krise. Noget som modgang kan fremelske. Disse ressourcer kan være med til, at du finder din vej i livet.

Når noget falder på plads indeni

Mange af os har et sug efter at forstå os selv bedre. Hver gang vi forstår lidt mere om os selv, er det som om noget falder på plads indeni. Sådan har jeg det i hvert fald. Måske kender du det også?

Selv om jeg har udviklet kurser og uddannelser i personlig udvikling i det meste af mit voksenliv, kan jeg stadig få den følelse: Noget falder på plads indeni, hvis jeg møder nye tanker. Noget som vækker genklang i mig – og jeg forstår mig selv og mit liv bedre.

Sidste gang, det skete, var, da jeg for nogle år siden blev færdig som psykoterapeut og fik lyst til at lære mere om den eksistentielle tilgang til det at være menneske og gennemleve eksistentielle kriser. Både personligt og for at inspirere de studerende her i NLP Huset. Jeg tog en efteruddannelse i eksistentiel terapi, og det er i dag en del af det, de studerende lærer mere om på vores NLP Psykoterapeut uddannelse.

Med “eksistentiel” tænker jeg blandt andet på filosoffen Søren Kierkegaards tilgang til livet og de kriser, som vi oplever gennem livet: Vi kan først bruge vores frihed og træffe valg, når vi tager ansvar for alt, hvad vi har været og gjort i vores liv. Vi skal tage fortiden ind og acceptere, at “sådan er jeg også”. Vi er nødt til at leve med konsekvenserne af vores valg. Vi skal lære at leve med alt det, vi måske har været skyld i. Kan vi påtage os det ansvar, kan vi lettere gå ind i fremtiden.

Min erfaring er, at nogle mennesker kan have svært ved at slippe fortiden helt. Og så er det en vigtig læring at kunne pege på den eksistentielle tilgang.

En anden ting, Kierkegaard kan hjælpe med, er, når vi som professionelle terapeuter og coaches skal arbejde i det svære hos mennesker med ondt i livet. Her siger Kierkegaard, at livet er modsætningsfyldt. Sommetider går livet ikke op. Sommetider kan vi bare ikke ændre på tingene lige her og nu. Livet er jo ikke en dims, vi bare kan fixe og reparere.

Følelsen af utilstrækkelighed

“Jeg SKAL lykkes”. Sådan skriver eksistensfilosoffen Christian Hjortkjær i sin debatbog “Utilstrækkelig” (2020) og giver nogle svar på, hvorfor så mange (især unge) bliver stressede og føler sig utilstrækkelige i dagens Danmark.

Sagen er nemlig, at der hver dag i Danmark er mere end 30.000 sygemeldt med stress og mange i den periode oplever utilstrækkelighedsfølelsen og oplevelsen af at være i en dyb personlig krise. Men der var også lige så mange stresssygemeldte for 10 år siden. Hvorfor mon? Vi er åbenbart ikke gode nok til at håndtere stress og eksistentielle kriser i vores samfund.

Dit engagement og din flid kan blive dine modstandere

I dag har de fleste travlt. Mange er veluddannede. Du kan definere dig selv på en ny måde, uafhængigt af dine forældre. Der er en præstationskultur, som viser sig ved, at livet nu er et projekt, vi skal lykkes med: Du siger måske ligefrem til dig selv: Jeg SKAL lykkes. Tilmed i et grænseløst samfund, hvor du aldrig rigtigt har fri.

Mange menneskers arbejde bygger i dag på deres engagement, flid og gå-på-mod. Lederen giver frihed under ansvar. Mangler du frihed, får du bare endnu mere – og en endnu længere bane at løbe på med mere ansvar. Ledelsen af arbejdet er typisk uddelegeret til dig (og det team, du arbejder i). Det er ofte op til dig selv at afgøre, hvornår dit arbejde er veludført.

Vi afkræves typisk i dag at sætte mål op for vores opgaver som aldrig før. Opgaverne skal nås inden for en given tidsramme. Samtidig opstår der let noget uforudsigeligt i vores komplekse virkelighed, som vi ikke er herre over. Vores hjerner slet ikke er gearede til den virkelighed.

Samtidig kan du i princippet arbejde og være tilgængelige døgnet rundt. Vi har (næsten) alle adgang til et hurtigt internet og en mobiltelefon. Det er alt sammen tendenser, der kan skabe grobund for stress, eksistentielle kriser og følelsen af mindreværd. Hvorfor?

Fordi du typisk er din egen største kritiker. Fordi mange af os stiller høje forventninger til os selv. Måske for høje. Og fordi vores eksistensmuligheder er under hastig forandring. Tænk bare på fortidens bondesamfund for 100 år siden, hvor mange af os gik ude på en pløjemark og havde en helt anden enkel virkelighed.

Krisen som et grundvilkår

Hvis du er stresset eller i krise, dukker der typisk bestemte problemer op. Hjernen kører derudaf dag efter dag: Tanker om død, meningsløshed, sygdom, manglende forbundethed og andre temaer kan dukke op i din bevidsthed. Men man behøver faktisk ikke være syg for at få de tanker.

Det er eksistentielle problemer eller grundvilkår, som mennesker har kendt til altid. Det er værd at se på dine tanker, hvis de fortsætter med at være der i en periode – det kan være en påmindelse om, at noget skal laves om i dit liv.

Psykoterapi er en mulig løsning

I en samtale med en psykoterapeut kan man undersøge og bearbejde det svære. Her kan den enkelte få sat ord og følelser på sin situation og komme videre. Psykoterapeuten kan hjælpe med at ændre på nogle negative mønstre og overbevisninger – og hjælpe folk igennem livskriser. Det giver et andet perspektiv på tingene, der skaber håb og tro på, at det nok skal gå.

Dansk Psykoterapeutforenings medlemsundersøgelse fra 2019 viser, at der er stigende efterspørgsel på psykoterapeuterne. Samtidig uddanner flere og flere sig til psykoterapeuter.

Vil du at være træningsklient?

I NLP Huset uddanner vi blandt andet psykoterapeuter. En del af de studerende tilbyder terapi gratis eller til reduceret pris, fordi de som en del af uddannelsen skal have træningsklienter. Oplever du tankemylder, stress, angst, meningsløshed eller andet? Så har du nu mulighed for at være træningsklient hos én af vores psykoterapeutstuderende. Prisen er reduceret (og hos nogle gratis). Kontakt direkte en af de psykoterapeutstuderende lige her

Måske tid til forandring?

Vi tilbyder forskellige NLP uddannelser, som netop kan give nye perspektiver på og forståelser af dit liv og den krise, du måske netop nu gennemlever. Netop det har mange en længsel efter – bevidst eller ubevidst. Nogle af vores studerende taler ligefrem om “et før og et efter” deres NLP-uddannelse hos os.

Læs mere om vores NLP-uddannelser her på siden. Få et overblik her 



Del denne blog:

Tidligere artikler

Tilmeld dig til vores nyhedsbrev