MYTER OM VREDE – OG HVAD DU SELV KAN GØRE FOR AT SLIPPE FRI

vrede_nlp-huset

Vrede.

Det er en grundlæggende følelse, som de fleste af os mærker i en eller anden form (irritation, frustration, raseri). Der findes to myter om, hvordan man bør håndtere sin vrede.

Myte 1: Nogle mener, at du skal mærke din vrede og bare lade den få frit løb. Ifølge den tankegang får du det bedre bagefter. Men i virkeligheden vil relationen til den, det går ud over, blive dårligere.

Myte 2: Andre derimod mener, at du kan nå dertil, at du skal holde din vrede tilbage. Men gør du det, vil du tværtimod styrke din følelse af vrede. Du vil få let ved at finde flere “gode grunde” inde i dig selv til at være vred. Og på et tidspunkt kommer det måske så vidt at du eksploderer.

Du kan med fordel gøre noget helt tredje:

  • Prøv at se på de værdier, som ligger bag dine vrede, frustration eller irritation
  • Med værdier, mener vi: Hvad er det for tanker, der ligger bag følelsen? Hvad er vigtigt for dig? Er det retfærdighed, perfektionisme, kærlighed, kreativitet eller noget helt andet?
  • Mange gange kan du have en værdi, som trigger dig og får dig til at føle dig vred
  • Du får det bedre, når du forstår dine egne følelser og reaktioner i forhold til vreden eller irritationen. Alene at indse dem, kan ændre på din relation til det andet menneske.

Lad os forklare det med et eksempel fra coachuddannelsen i NLP Huset (som en del af coachinguddannelsen skal kursisterne selvfølgelig træne deres færdigheder):

Eksempel på en vred mor

En af vores tidligere kursister, lad os kalde hende “Karen”, blev coachet af en medkursist i en træningssession. Karens problemstilling var, at hun var irriteret på sin teenagedatter Ida, fordi hun altid glemte sine nøgler. Irritationen gik nogle gange over i vrede. Karen blev træt af at blive vækket sent, fordi Ida havde glemt sine nøgler, selvom Ida ofte var blevet mindet om dem.

Karen blev opmærksom på sine overbevisninger og værdier, som lå bag reaktionerne. Hun opdagede, at vreden blev udløst af, at hun oplevede det som manglende respekt over for hende, når Ida glemte sine nøgler. Karen forstod heller ikke, hvorfor datteren ikke kunne huske en så “naturlig ting”, som sine nøgler – det ville aldrig ske for hende selv.

I løbet af et par sessioner fandt Karen frem til, at værdierne respekt og perfektionisme var vigtige for hende. Hun opdagede også, at hun faktisk heller ikke selv helt respekterede sin datter i sin måde at kommunikere sin frustration og vrede på. Alene den erkendelse viste sig at være starten på en bedre mor-datter-relation. Karen kunne pludselig kommunikere mere klart til datteren og fortælle, hvad glemsomheden gjorde ved hende. Herefter begyndte datteren at huske sine nøgler oftere.

Forstå det, der styrer dig – og styr selv!

Vi vil opfordre dig til – her og nu – at undersøge:

Hvad det er for tanker, der ligger bag, når du bliver vred?

Prøv at tænke tilbage på en tilbagevendende konflikt. Hvad er det, der trigger dig?

Overvej om det er noget for dig

Du kan selvfølgelig vælge at tage den fulde pakke – en NLP-uddannelse i NLP Huset. Her får du masser af træning sammen med de andre kursister. Igennem 30 træningssessioner får du stillet netop de spørgsmål og bliver bekendt med NLP-øvelser, der giver dig stor selvindsigt i dine bevæggrunde. Du får samtidig redskaberne til at kommunikere og samarbejde endnu bedre både på dit privatliv og i dit arbejdsliv.

• Vælg NLP Practitioner / NLP Business Practitioner – hvis du primært gerne vil arbejde med at lede og motivere dig selv og dine følelser
• Vælg NLP Coach Practitioner – hvis du gerne vil have redskaberne til at coache både dig selv og andre.

De bedste hilsner

Ove Schroll og Lene Bredahl

P.S. Vi håber, du er blevet inspireret – eller måske kender du én som kunne tænkes at blive inspireret af dette blogindlæg? Send endelig linket videre 🙂

Del denne blog:

Tidligere artikler

Tilmeld dig til vores nyhedsbrev