Myte: “Hvis alt var perfekt, ville jeg have det godt”

“Hvis alt omkring mig var perfekt, ville jeg have det godt”. Sådan er der mange, der ubevidst eller bevidst tænker. Men tanken om det perfekte og det, at være i evig balance, er en myte.

Det er langt mere konstruktivt at se realistisk på din situation her og nu, med alt hvad det indebærer.

Vær realistisk

Man ved, at mennesker i ekstremt svære situationer, der på éngang kan se sin situation realistisk i øjnene og bevare håbet, klarer sig bedst i livet.

Vi tænker på det såkaldte “Stockdale-paradox”, hvor den amerikanske viceadmiral James Stockdale overlevede 7 års gidseltagning under Vietnamkrigen. Med sin realistiske tilgang til den håbløse situation, hvor han så rædslerne i øjnene og bevarede håbet, kunne han holde fast i sit mentale velbefindende og overleve.

Vi er frie i den ramme, vi har

Ligesom James Stockdale er det befordrende at leve ud fra det tanke, at vi er frie i den ramme, vi har. Uanset, hvor lille den måtte være. Det er en af eksistensfilosofferne – Heideggers – pointer, nemlig, at vi som mennesker altid er i gang med at eksistere i en af vores muligheder. Men at der jo ikke er nogen, der siger, at muligheden er god…

Vi må acceptere, at vi som terningerne i et bæger er “kastet” ind i verden med forskellige vilkår og forudsætninger (familie, historisk situation, samfund mv). Og at vi i den ramme kan tage friheden til os og vælge derfra. Ligesom Stockdale gjorde.

Øvelse:

Vi vil invitere dig til at lave denne lille øvelse:

  • Kan du acceptere lidt mere af dine rammer (på job eller privat) lige nu, når du samtidig ved, at dit liv vil se komme til at se anderledes og lysere ud på et tidspunkt?
  • Alene accepten af situationen og vilkårene lige nu, vil gøre din lidelse og frustration lidt mindre.

Når det er sagt, er vi helt med på, at der findes ledelse, som skaber voldsom stress. Hvor man ikke bare kan eller skal acceptere tingene.

Bedste hilsner

Ove Schroll og Lene Bredahl

P.S. Læs mere om vores NLP uddannelser på hjemmesiden, som kan give dig en større indsigt i dig selv. Du er selvfølgelig også velkommen til at kontakte os direkte.

Del denne blog:

Tidligere artikler

Tilmeld dig til vores nyhedsbrev