FORSTÅ DET, DU HAR FRASPALTET – OG HJÆLP DIG SELV OG ANDRE TIL ET BEDRE LIV

bo-jacobsen-citat-nlp-huset

Kender du det? At være draget af en barndomserindring? Du tror måske, at du søger en form for sandhed fra din fortid, men i virkeligheden ønsker du at få integreret en bestemt sindstilstand i dit bevidste liv.

Lad os forklare med psykolog og forfatter Bo Jacobsens ord:

“Stemninger og følelser – det være sig vemod, ensomhed, alvorsstemning, varmt nærvær, skræk eller andre følelser fra den store rigdom af menneskelivets stemninger – kan være indpakket i en barndomserindring, personen kun glimtvis har adgang til, men som drager…sindsstemninger, der bringer en i kontakt med noget fraspaltet, man længes intenst efter”.
(‘Livets dilemmaer – en bog om eksistentiel psykologi’, 2009).

I virkeligheden har du fraspaltet sindstilstanden, fx en overrumplende dyb følelse af ensomhed, fra du var barn. For at slippe af med følelsen, har du ubevidst tillagt dig et mønster. Et mønster eller en vane, som du nok er træt af – og som du gerne vil af med. Men det bliver ved med at være der. Og det er, som om du nærmest tiltrækkes af det.

Mønstret kan fx være, at drikke lidt for meget alkohol, at overforbruge mad, voldsomme vredesudbrud eller tilbagevendende skænderier med din partner. Du vil med dette mønster ubevidst forsøge at komme i kontakt med en fraspaltet og fortrængt følelse, som du længes intenst efter.

Hvis du overvejer at følge vores NLP Psykoterapeut uddannelse, skal du vide, at du som noget helt centralt kommer til at arbejde med uhensigtsmæssige mønstre. Sideløbende med undervisningen går du nemlig i terapi, så du begynder at forstå, hvad der gemmer sig bag dine egne mønstre. Det vil være et af elementerne i at få det nærvær og den ro og afklarethed, der gør dig i stand til at hjælpe dine klienter med deres problemer.

Helbredelsen er et skridt mod “mere dig”

Når du har erkendt den fraspaltede følelse, er næste skridt helbredelsen. Og her går det terapeutiske arbejde for alvor i gang. Du bygger nye ressourcer og ny adfærd op. Det bliver en form for transformation.

Arbejdet som psykoterapeut kræver noget særligt:

“Som psykoterapeut skal man nærme sig klienten langsomt. Han eller hun har typisk sat en masse strategier op for at undgå at mærke det svære. Det er som et stillads, man begynder at pille ved for så at erstatte det med noget, der er sundere for personen. Det betyder, at klientens identitet rykker sig. Det kræver stor tålmodighed fra psykoterapeutens side, for det skal foregå langsomt og nænsomt, og når klienten er klar”, forklarer der netop selv er ved at gennemføre 4. og sidste år på NLP Psykoterapeutuddannelsen. Lene underviser selv på grunduddannelserne og er partner i NLP Huset.

Uanset om du er leder, medarbejder, coach eller en anden form for behandler, vil du kunne bruge forståelsen for de mange forskellige psykologiske mekanismer i dig selv og andre.

Læs mere om vores NLP Psykoterapeut uddannelse her

Bedste hilsner

Ove Schroll og Lene Bredahl

Har du lyst til at følge vores nyhedsbreve, hvor vi bl.a. bringer interviews med kursister, som har gennemført vores uddannelser, så tilmeld dig her

Del denne blog:

Tidligere artikler

Tilmeld dig til vores nyhedsbrev